فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 75 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/05
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رحمت الله خسروی*، مینا نظامی صفحات 1-13

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی ابعاد تعاملات والدین با فرزندان و معلمان دوره ابتدایی در فرایند آموزش و یادگیری مجازی طراحی و اجرا شد. این پژوهش با رویکرد کیفی و به روش پدیدارشناسانه با نمونه گیری هدفمند صورت پذیرفته است. جامعه پژوهش، مادران دانش آموزان دختر و پسر ابتدایی شهر ابهر بودندکه 14 نفر از آن ها در فرایند تحقیق شرکت کردند. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته بود. متن مصاحبه ها با روش تحلیل مضمون تجزیه و تحلیل شدند و مصاحبه ها تا حد اشباع داده ها ادامه یافت. بررسی روایی با استفاده از دو روش درگیری بلندمدت و پرسش از همکاران و بررسی پایایی از طریق روش بازبینی مشارکت کننده انجام شد. یافته های پژوهش نشان دادند که والدین از طریق اعتمادسازی، توجه به وضیت عاطفی- روانی فرزندانشان، ایجاد روش های خلاقانه برای افزایش مشارکت آنها، افزایش سواد فن آوری، یافتن کانال های موثر ارتباط با معلم و همکاری با معلم در فرایند یادگیری-یاددهی می توانند اثر گذاری آموزش های مجازی برای یادگیری فرزندانشان را بیشتر کنند. در این پژوهش، تعامل والد-فرزند، کیفیت سازنده و فعال و تعامل والد-معلم در سطح متوسطی قرار داشت.

    کلیدواژگان: آموزش و یادگیری مجازی، دوره ابتدایی، تعامل والد-فرزند و تعامل والد-معلم
  • مریم شفیعی سروستانی*، فهیمه کشاورزی، ثریا درفش صفحات 14-25
    هدف اصلی پژوهش حاضر، واکاوی تجارب زیسته معلمان از کیفیت سیستم اطلاعات مدیریت برنامه شاد در مدارس دوره ابتدایی به صورت یک مطالعه پدیدارشناسانه بود. طرح پژوهش کیفی با استفاده از روش پدیدارشناسی توصیفی اجرا شد. مشارکت کنندگان دراین پژوهش متشکل از 17 نفر معلمان دارای تجربه تدریس در شیراز در سال 1400بودند که با رویکرد نمونه گیری هدفمند و روش نمونه گیری معیار انتخاب شدند. روش گردآوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختاریافته و برای سنجش اعتبار اولیه داده ها از معیار های قابل قبول بودن و قابلیت اعتماد بودن داده های کیفی استفاده شد. پس از کدگذاری داده ها از روش تحلیل مضمون برای تشکیل شبکه مضامین کیفیت سیستم اطلاعات مدیریت برنامه شاد استفاده شد. نتایج نشان داد از ترکیب و ادغام 156 کد پایه، 27 مضمون پایه و 5 مضمون سازمان دهنده ذیل یک مضمون فراگیر با عنوان کیفیت سیستم اطلاعات مدیریت برنامه شاد در مدارس دوره ابتدایی شکل گرفت. پنج مضمون سازمان دهنده عبارت بودند از تجارب مربوط به عملکرد تحصیلی دانش آموزان، تجارب مربوط به تعاملات رفتاری دانش آموزان، تجارب ارزشیابی دانش آموزان و تجارب مربوط به تدریس معلم تجارب مربوط به والدین. با توجه به لزوم تدریس در فضای مجازی در کلیه مقاطع خصوصا دوره ابتدایی پیشنهاد می گردد، سیاستگذاران و برنامه ریزان آموزشی ابتدا زیرساخت های فناورانه لازم را برای متولیان عرصه تعلیم و تربیت فراهم سازند و اقداماتی همچون شناخت سیستم اطلاعات مدیریت در برنامه شاد و نحوه استفاده مطلوب از آن، ایجاد فضای تدریس دوطرفه، ایجاد سیستم ارزشیابی دانش آموزی، ارتقا سرعت برنامه ها و غیره را به صورت اثربخش در دستور کار خود قرار دهند تا نتایج اثربخش در چنین سیستم هایی نیز به وضوح قابل مشاهده باشد.
    کلیدواژگان: برنامه شاد، تجارب زیسته، سیستم اطلاعات مدیریت، دوره ابتدایی
  • علیرضا بادله*، ندا شاملو صفحات 26-40
    هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر بهبود کیفیت آموزش مجازی مبتنی بر تجارب زیسته معلمان دوره ابتدایی در آموزش های دوران کرونا بود. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، از نظر اجرا آمیخته بهم تنیده بود. روش پژوهش در بخش کیفی تحلیل مضمون و تحلیل محتوا بوده و روش پژوهش در بخش کمی پیمایشی بود. این پژوهش در بعد کیفی شامل معلمان خبره و کارشناس و متخصص تکنولوژی آموزشی و آموزش مجازی و در بخش کمی شامل تمامی معلمان ابتدایی مناطق 16 و 19 شهر تهران بودند. از این تعداد در بخش کیفی به روش نمونه گیری گوله برفی تعداد 22 نفر از معلمان خبره و کارشناس و متخصص تکنولوژی آموزشی و آموزش مجازی و در بخش کمی به روش نمونه گیری سیستماتیک تعداد 144 نفر از معلمان ابتدایی مناطق 16 و 19 شهر تهران به عنوان نمونه پژوهشی انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه محقق ساخته مبتنی بر کدهای استخراج شده از مصاحبه ها با 90 سوال بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل عاملی تاییدی (CFA) با رویکرد کوواریانس محوری به وسیله ی نرم افزار Lisrel8.8 و جهت بررسی سوالات و فرضیات پژوهش از آزمون تی تک نمونه ای و آزمون رتبه بندی فریدمن به وسیله نرم افزار spss25 استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که مولفه های معلمان، دانش آموزان، ابعاد آموزشی، ساختار آموزش، محتوا و خانواده از مهم ترین مولفه های عوامل موثر بهبود کیفیت آموزش مجازی مبتنی بر تجارب زیسته معلمان دوره ابتدایی در آموزش های دوران کرونا هستند و مولفه ی محتوا با میانگین (3.77) و دانش آموزان با میانگین (3.16) در سطح کوچکتر از 01/0 به ترتیب بیشترین و کمترین نقش را در بهبود کیفیت آموزش مجازی مبتنی بر تجارب زیسته معلمان دوره ابتدایی در آموزش های دوران کرونا داشتند.
    کلیدواژگان: آموزش مجازی، تجارب زیسته، معلمان، دوران کرونا
  • مجید دادمهر، مرتضی کرمی*، بهروز مهرام، صمد ایزدی صفحات 41-60
    مقاله حاضر با هدف طراحی و اعتباریابی الگوی ارتباطی معلمان و نظام برنامه ریزی درسی در فرایند تدوین و اجرای برنامه درسی مقطع ابتدایی در ایران انجام گرفت. رویکرد پژوهش کیفی و روش پژوهش، پژوهش نظریه ای بود. به منظور جمع آوری داده ها از سه راهبرد بررسی اسناد بالادستی، بررسی تجارب کشورها و مصاحبه با صاحب نظران استفاده شد. بدین منظور چهار سند بالادستی شامل سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، سند برنامه درسی ملی، سند راهبردی معاونت آموزش ابتدایی و مجموعه مصوبات شورای عالی آموزش و پرورش، و نظام برنامه ریزی درسی چهار کشور اندونزی، مالزی، پاکستان و استرالیا مورد بررسی قرار گرفت. همچنین با ده نفر از اساتید رشته برنامه ریزی درسی در دانشگاه های تهران، مشهد، مازندران و بیرجند به صورت حضوری یا تلفنی مصاحبه انجام شد. انتخاب نمونه ها به صورت هدفمند بود. ابزار گردآوری داده ها در هر بخش چک لیست بود. داده ها نیز به شیوه تحلیل مضمون مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. برای افزایش روایی داده ها از سه سویه سازی و چک کردن اعضا و برای افزایش پایایی داده ها از معیارهای گوبا و لینکلن استفاده شد. الگوی ارتباطی معلمان و نظام برنامه ریزی درسی بر اساس مراحل هشتگانه فرایند تدوین و اجرای برنامه درسی و نیز مولفه های هدف ارتباط/ مشارکت، سطح ارتباط/ مشارکت، ساختار ارتباط/مشارکت، مشارکت کنندگان و کانال های ارتباطی طراحی گردید. در پایان به منظور اعتباریابی الگو، جلسه گروه کانونی تشکیل گردید و اصلاحات لازم انجام شد. الگوی ارتباطی معلمان و نظام برنامه ریزی درسی، مشارکت معلمان در فرایند برنامه ریزی درسی را تسهیل نموده و سبب اجرای اثربخش برنامه های درسی می گردد.
    کلیدواژگان: اعتباریابی، الگوی ارتباطی، طراحی، معلمان، نظام برنامه ریزی درسی
  • سیده ملیحه حسینی، علی حسینی خواه*، محسن آیتی، مجید علی عسگری صفحات 61-77
    هدف پژوهش حاضر تبیین الزامات و عوامل اجرایی موثر در نقشه برداری برنامه درسی برای معلمان است که با استفاده از روش سنتزپژوهی انجام شده است. حوزه پژوهش مقالات داخلی از سال 1380 تا 1401 شمسی، ومقالات خارجی از 2000تا 2021 با کلید واژه های curriculum mapping; curriculum mapps بوده است. از جست و جوی اولیه منابع 150سند استخراج شد و پس از اعمال غربالگری 65 مورد با توجه به دو معیار "کیفیت" و "معتبر بودن" انتخاب شد. مهم ترین پایگاه ها در مقالات داخلی، بانک اطلاعات نشریات ایران (magiran) و پایگاه جامع علوم انسانی و پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (Irandoc) و در سایت ها خارجی Springer,ProQuest, Scopus و موتور جستجوی Google Scholar بوده است.  داده ها با الگوی هفت مرحله ای سنتزپژوهی مارش انجام گرفت. گردآوری و ثبت اطلاعات توسط فرم طراحی شده توسط محققان انجام گرفت و کدگذاری باز و محوری با استفاده از نرم افزارATLAS.ti انجام شد. در نهایت توسط دو ارزشیاب مستقل مورد بررسی قرار گرفت. از فرمول ضریب کاپای کوهن میزان توافق بین ارزشیابان 78/. به دست آمد. شش بعد، "1- رهبری، 2-آموزش کاربران، 3- چرخه نقشه برداری، 4- فرایند نقشه برداری، 5- ابزارهای نقشه برداری، 6- نظارت" شناسایی شد. براساس یافته ها بیشترین تاکید  بر بعد رهبری بود به گونه ای که این بعد مشرف برتمام ابعاد و عوامل اجرایی می باشد. سیاست گذاران نظام آموزشی می توانند با استفاده از مدل نهایی عوامل اجرایی این پژوهش، تدابیر شایسته ای برای طراحی سامانه نقشه برداری اتخاذ نمایند.
    کلیدواژگان: نقشه بردای برنامه درسی، سنتزپژوهی، معلمان
  • صیدکرم نوریان فر*، محمدرضا امام جمعه، فریده حمیدی، علیرضا عصاره صفحات 78-94

    هدف از انجام این پژوهش "واکاوی شناخت مربیان از ویژگی های رشدی - آموزشی کودکان پیش دبستانی در ایران" است. رویکرد این پژوهش کیفی و به روش پدیدارشناسی انجام گرفته است. جامعه هدف  کلیه مربیان پیش دبستانی که از این تعداد 25 نفر در شهرهای ری، ایلام و کرمانشاه بصورت هدفمند انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل مصاحبه نیمه ساختاریافته بود که محقق برای  میزان شناخت مربیان دوره پیش دبستان از ویژگی های رشدی - آموزشی  کودکان از آن استفاده کرده است. روایی ابزار مورد نظر به دو شکل «صوری و محتوایی» با استفاده از نظر کارشناسان آموزشی در حیطه آموزش کودکان پیش دبستانی و متخصصان روان شناسی، تعیین گردید. در این بخش برای بررسی پایایی مصاحبه ها، از روش پایایی توافق بین دو کدگذار استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که شناخت مربیان نسبت ویژگی های آموزشی - رشدی در مولفه های رشد عاطفی - اجتماعی، ذهنی - شناختی، زبان - گفتاری،  خلاقیت و نوآوری ضعیف و میزان شناخت مربیان با نیازهای آموزشی و ویژگی های رشد مذهبی- اخلاقی کودکان در حد مطلوب بود.

    کلیدواژگان: مربیان پیش از دبستان، ویژگی های رشدی - آموزشی، دوره پیش از دبستان، کودکان پیش دبستان
  • نسرین کریمی زاده*، کورش فتحی واجارگاه، محبوبه عارفی، علیرضا صادقی صفحات 95-112
    پژوهش حاضر یک پژوهش کیفی با هدف شناسایی و فهم تجربه زیسته دانش آموزان افغانستانی از تعاملات و ارتباطات درون مدرسه ای در دوره متوسطه است که با استفاده از روش پدیدارشناسی انجام گرفته است. روش نمونه گیری در این پژوهش روش نمونه گیری هدفمند است که در مطالعات پدیدارشناسی بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. بدین منظور، داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با 12نفر از دانش آموزان افغانستانی که در سال تحصیلی 1400-1399 در مدارس متوسطه دوره اول در منطقه 7 تهران در حال تحصیل بودند، به دست آمد. به این ترتیب که با 10 نفر مصاحبه به عمل آمد و در مصاحبه دهم نکته جدیدی یافت نشد ولی برای اطمینان، پژوهشگر مصاحبه را تا نفر دوازدهم ادامه داد تا از به حد اشباع رسیدن، اطمینان حاصل نماید. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته، ژورنال نویسی، مشاهده میدانی و یادداشت برداری بود. یافته ها با استفاده از روش ون منن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها بیانگر آن است که حقایقی نظیر تحقیر دانش آموزان افغانستانی، رفتارهای تبعیض آمیز برخی معلمان نسبت به دانش آموزان افغانستانی، خودسانسوری، وجود دو دستگی میان دانش آموزان، به حاشیه رانده شدن، درجه دوم تلقی شدن، دیده نشدن و سکوت اجباری در میان دانش آموزان افغانستانی به دست آمد. برای بررسی روایی و اعتبار پژوهش از روش بررسی متخصصان، اجماع داده ها به معنای استفاده از منابع چندگانه داده ها و اجماع روش شناسی یعنی استفاده از دو روش یا بیشتر در این پژوهش بهره برده شده است.
    کلیدواژگان: آموزش، تجربه زیسته، تعامل و ارتباط، دانش آموزان افغانستانی، دوره متوسطه اول
  • مرزبان ادیب منش*، علی همتی، مهدی نامداری صفحات 113-130
    پژوهش حاضر با هدف، آسیب شناسی وضعیت موجود برنامه معلم پژوهنده و ارایه راهکارهایی جهت تقویت و گسترش آن در نظام آموزش و پرورش ایران انجام شده است. نوع پژوهش کیفی و از طرح پدیدارشناسی استفاده شده است و برای گردآوری داده ها از ابزار مصاحبه نیمه ساختار استفاده شد، بدین گونه که از طریق مصاحبه با گروه های اطلاع رسان به سوال های پژوهش پاسخ داده شد. روایی صوری و محتوایی مصاحبه توسط چند نفر از متخصصان حوزه اقدام پژوهی بررسی و در نهایت تایید شد. برای تعیین" اعتماد پذیری داده ها "از دو معیار مورد نظر صاحبنظران مطالعات کیفی، شامل: قابلیت اطمینان و قابل قبول بودن استفاده شد. مشارکت کنندگان تحقیق شامل کلیه معلمان پژوهنده، مدیران و کارشناسان پژوهشی استان کرمانشاه بودند که از بین آنها 15 نفر از هر سه گروه به روش نمونه گیری هدفمند، انتخاب شدند. سبک تحلیل داده ها، مقوله بندی و کد گذاری بود.  نتایج پژوهش نشان داد که مهمترین موانع اجرای برنامه معلم پژوهنده عبارت بودند از: موانع فرهنگی، مدیریتی و اداری، اشاعه ای و کاربست، انگیزشی، اجرایی و محتوایی و در بخش ارایه راهکارها نتایج نشان داد که مقوله های مربوط به فرهنگ سازی، بودجه مناسب، اگاهی بخشی و دانش افزایی، مشوق های انگیزشی و بهسازی محتوا در تقویت و گسترش برنامه معلم پژوهنده در نظام آموزش و پرورش تاثیرگذار هستند.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، برنامه معلم پژوهنده، نظام آموزش و پرورش
  • زینب فاضلی، معصومه جلیلیان، زهرا رحیمی* صفحات 131-144
    هدف این مطالعه تحلیل محتوای کتاب علوم پایه ششم و بررسی میزان موفقیت این کتاب در پرداختن به رویکرد زمینه محور و نیز میزان اجرایی شدن آن از منظر معلمان این پایه است. در بخش نخست از تحلیل محتوای آنتروپی شانون برای تحلیل کتاب علوم ششم سال تحصیلی 1402-1401، به کمک چک لیست استفاده شد. جامعه آماری بخش دوم، شامل معلمانی است که در سال تحصیلی 1402-1401 در پایه ششم ابتدایی مناطق 6 و 18 شهر تهران مشغول تدریس بودند. محاسبه حجم نمونه با استفاده از جدول نمونه گیری کرجسی-مورگان، 103 نفر برآورد شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. طبق یافته ها ضریب اهمیت مولفه های پژوهش محوری، یادگیری مشارکتی و ارتباط تیوری و عمل بیشتر و مسیله محوری و کاربردی سازی کمتر از بقیه است. به علاوه به جز مولفه ارتباط تیوری و عمل و کاربردی سازی، سایر مولفه ها حین آموزش توسط معلمان مورد توجه قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: رویکرد زمینه محور، کتاب درسی علوم، دوره ابتدایی
  • ناصر شیرکوند، حسین مومنی مهموئی*، حسین صاحبدل، اسداله زنگویی صفحات 145-160

    هدف این پژوهش طراحی و اعتبارسنجی الگوی برنامه درسی مبتنی بر شایستگی دوره کارشناسی مشاوره و راهنمایی دانشگاه فرهنگیان است. رویکرد پژوهش حاضر کیفی و به روش پژوهش نظریه ای انجام گرفته است. حوزه آماری پژوهش شامل اساتید و خبرگان برنامه درسی مبتنی بر شایستگی بود که با استفاده از روش های نمونه گیری هدفمند و رویکرد نمونه گیری کلوله برفی 12 نفر طبق اصل اشباع نظری به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. جهت گردآوری اطلاعات از مصاحبه نیمه ساختاریافته و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش کدگذاری در نرم افزار مکس کیودا استفاده شد. جهت بررسی اطمینان پذیری داده ها از معیارهای گوبا و لینکلن و روش هایی چون خبرگی و نقادی آیزنر استفاده شد. در این پژوهش 5 بعد، 11 مضمون اساسی و 33 مضمون پایه شناسایی شد که مضمون ها شامل اهداف (با 2 مقوله اهداف ذهنی و عینی)، محتوا (با 3 مقوله محتوای دانش، نگرش و مهارت)، مواد و منابع آموزشی (با 2 مقوله فضای آموزش و منابع آموزشی)، راهبردهای آموزشی (با 2 مقوله راهبردهای آموزشی و راهبردهای تدریس)، ارزیابی (با 2 مقوله ارزیابی کلی و جزیی) بودند. با توجه به مولفه های شناسایی شده، الگوی پیشنهاد شده می تواند در راستای ارتقای شایستگی دانشجویان رشته کارشناسی مشاوره و راهنمایی دانشگاه فرهنگیان مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، شایستگی، رشته مشاوره و راهنمایی، دانشگاه فرهنگیان
  • مهدی محمدی، رضا ناصری جهرمی*، سولماز خادمی، صدیقه شادی، حدیث مزهبیان، شیرین خاضکی صفحات 161-171

    هدف اصلی از انجام این پژوهش، طراحی الگوی زیست‏پذیری برنامه درسی در نظام آموزش عالی بوده است. این پژوهش کیفی با استفاده از روش هفت مرحله ای ساندلوسکی و باروسو انجام شده است. تیم فراترکیب متشکل از سه نفر متخصص برنامه ریزی درسی و یک نفر مسلط به روش پژوهش فراترکیب بود. در ابتدا 44 منبع استخراج شدند که با استفاده از الگوی غربالگری و حذف عناوین نامرتبط، چکیده های نامرتبط و سپس متون نامرتبط ، نهایتا 24 منبع پژوهشی مرتبط، مبنای تحلیل قرار گرفت که نتیجه آن استخراج مدل مشتمل بر پنج مضمون پایه استانداردهای آموزش (رعایت برنامه درسی مصوب)، موانع آموزش (انتقال مفاهیم آموزشی)، پیامدهای آموزش (تغییر در دانش، مهارت و نگرش دانشجویان)، رهبری آموزشی (مدیریت فرآیند یاددهی- یادگیری) و کیفیت آموزش (رشد و توسعه فردی دانشجویان) بود. اعتبار داده ها با استفاده از سه تکنیک اعتبارپذیری، انتقال پذیری و هم سوسازی داده ها و اعتماد به داده ها با هدایت دقیق جریان جمع آوری اطلاعات و هم سوسازی پژوهش گران تایید شد. به طور کلی یافته های این مقاله نشان داد که محتوای آموزشی کاربردی و اثربخش و استاد توانمند زیست پذیری برنامه درسی آموزش عالی را منجر می شوند.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، برنامه درسی، زیست پذیر
  • احمد ملکی پور* صفحات 172-188

    هدف پژوهش حاضر طراحی برنامه درسی آموزش کارآفرینی و شغلی بر مبنای تحلیل پروژه های عملیاتی موفق با گذر از مدل استور میل است. پژوهش مورد نظر از نوع کیفی است، که با بهره گیری از روش پژوهش تحلیلی اسنادی با رویکرد مقایسه ای استورت میل انجام شده است. میدان مطالعه مورد نظر برنامه آموزش کارآفرینی و شغلی مقطع متوسطه اول نظام های آموزش عمومی در کشورهای پیشرو با تاکید بر دسترسی به منابع موجود است. نمونه مورد بررسی سه برنامه آموزش کارآفرینی و شغلی در مقطع متوسطه اول شامل: برنامه "من و شهر ما" در کشور  فنلاند، برنامه "این آینده من است" در آمریکا و برنامه" این بیزینس من است" در سوید است، که بصورت هدفمند با رویکرد معیاری انتخاب شدند. رویکرد مورد استفاده برای تجزیه و تحلیل داده ها روش توافق و تفاوت جان استورت میل است. در این پژوهش شباهت ها و تفاوت های عناصر اصلی برنامه درسی آموزش کارآفرینی و شغلی در نظام های آموزش عمومی کشورهای پیشرو  به منظور ارایه یک برنامه درسی جامع در مقطع متوسطه اول بررسی و مقایسه شده است. نتایج این پژوهش بیانگر طراحی یک برنامه درسی آموزش کارآفرینی و شغلی در عناصر اهداف، محتوا، فرصت های یاددهی-یادگیری، راهبردهای تدریس، ارزشیابی و پیامدهای یادگیری برای دانش آموزان مقطع متوسطه اول است. با توجه به تجربه موفق پروژه های اجرا شده در کشورها پیشرفته ضروریست است سیاستگزاران و دست اندرکاران آموزشی جهت اجرایی نمودن برنامه درسی پیشنهادی در آموزش کارآفرینی  و شغلی علاوه بر بسترسازی لازم برای کسب مهارت آموزش کارآفرینی و شغلی، شرایط و اقدامات لازم را برای همکاری همه ذینفعان اتخاذ نمایند.

    کلیدواژگان: طراحی برنامه درسی، آموزش کارآفرینی، آموزش شغلی، استورت میل
|
  • RahmatAllah Khosravi *, Mina Nezami Pages 1-13

    The current research was designed and implemented with the aim of identifying the dimensions of parents' interactions with children and primary school teachers in the process of virtual teaching and learning. This research was conducted qualitatively and in a phenomenological way with a purposeful sampling method. The studied participants were 14 mothers of male and female elementary school students in Abhar city who were subjected to virtual education in the academic year of 2020-2021. The data collection tool was a semi-structured in-depth interview. The text of the interviews were reviewed and analyzed using the theme analysis method and the interviews were continued until the saturation of the data. Validity check was done using two methods of long-term engagement and asking colleagues and reliability check was done through participant review method. The findings of the research showed that parents, through building trust, paying attention to the emotional-psychological condition of their children, creating creative methods to increase their participation, increasing technological literacy, finding effective communication channels with the teacher and cooperating with the teacher in the learning-teaching process. They can increase the effectiveness of virtual education for their children's learning. In this research, parent-child interaction, constructive and active quality, and parent-teacher interaction were at an average level.

    Keywords: virtual education, phenomenology, parent-child interaction, parent-teacher interaction
  • Maryam Shafiei Sarvestani *, Fahimeh Keshavarzi, Soraya Derafsh Pages 14-25
    The present study aimed to explore the lived experience of elementary school teachers about the Quality of the Shad program management information system in the form of a phenomenological study. The qualitative research design was implemented using the descriptive phenomenological method. The research population consisted of 17 teachers with teaching experience in Shiraz in 2021. Their selection was performed through a purposeful sampling approach and standard sampling method. The data collection method was a semi-structured interview. The criteria of acceptability and reliability of qualitative data were used to measure the initial validity of the data. After coding the data, the theme analysis method (basic, organizing, and global themes) was used to form a network of quality themes for the Shad program management information system. The five organizing themes were experiences related to students’ academic performance, students' behavioral interactions, students' evaluation experiences, and teachers’ teaching, experiences related to parents, and finally, an exploratory model in a global theme called system quality. Considering the necessity of online teaching in all grades, especially elementary school, it is suggested that policymakers and educational planners first provide the necessary technological infrastructure for the trustees of the field of education and measures such as knowledge of the management information system in the Shad program and how to use it. It is desirable to create a two-way teaching environment, create a student evaluation system, improve the speed of programs, and so on to see the effective results of such systems.
    Keywords: Management information system, Shad application, Cyberspace
  • Alireza Badeleh *, Neda Shamloo Pages 26-40
    The aim of this study was to Identifying the effective factors of improving the quality of virtual education based on the lived experiences of elementary school teachers in the education of the Corona era. This research was mixed in terms of practical purpose and performance. The statistical population of this study included qualitative teachers, experts and specialists in educational technology and virtual education, and in the quantitative part included all primary teachers in districts 16 and19 of Tehran. Of this number, in the qualitative section by snowball sampling method, 22 expert teachers and experts in educational technology and virtual education and in the quantitative section by systematic sampling method, 144 primary school teachers in 16th and 19th districts of Tehran as Research samples were selected. The research tool included a researcher-made questionnaire based on codes extracted from interviews with 90questions. Confirmatory factor analysis(CFA) with axial covariance approach by Lisrel 8.8 software was used to analyze the data and sample test and Friedman ranking test by spss25 software were used to examine the research questions and hypotheses. The results showed that the components of teachers, students, educational dimensions, educational structure, content and family are the most important components of Identifying the effective factors of improving the quality of virtual education based on the lived experiences of elementary school teachers in the education of the Corona era and the component Content with an average (3.77) and students with an average (3.16) at a level less than 0.01, respectively, had the most and the least role in Identifying the effective factors of improving the quality of virtual education based on the lived experiences of elementary school teachers in the education of the Corona era.
    Keywords: Optimization, virtual education, lived experiences, teachers
  • Majid Dadmehr, Morteza Karami *, Behrooz Mahram, Samad Izadi Pages 41-60
    The present article was carried out to design and validate the communication model of teachers and the curriculum planning system in the process of developing and implementing the Primary school curriculum in Iran. The research approach was qualitative and the research method was theoretical research. To collect data, three strategies were used: a review of upstream documents, a review of countries' experiences, and interviews with curriculum planning and education experts. For this purpose, four upstream documents include the document on the fundamental evolution of education, the national curriculum document, the strategic document of the deputy of primary education and the set of approvals of the Supreme Council of Education, and the curriculum planning system of the four countries of Indonesia, Malaysia, Pakistan, and Australia were investigated. Also, interviews were conducted with ten professors of curriculum planning and familiar with the elementary school's curriculum in Tehran, Mashhad, Mazandaran, and Birjand universities in person or by phone. The selection of samples in each section was made purposefully. The data were also analyzed by thematic analysis. Validity of the data was achieved through triangulation and member checking, and Guba and Lincoln's criteria were used to increase the reliability of the data. The communication model of teachers and curriculum planning system was designed based on the eight stages of the process of developing and implementing the curriculum, as well as the components of the purpose of communication/ participation, the level of communication/ participation, communication/ participation structure, participants, and communication channels. In the end, to validate this model, a focus group meeting was held and necessary reforms were made. The communication model of teachers and the curriculum planning system facilitates teachers' participation in the curriculum planning process and causes the effective implementation of curricula.
    Keywords: communication model, curriculum planning system, Design, teachers, Validation
  • Maliheh Hosseini, Ali Hosseini Khah *, Mohsen Ayati, Majid Ali Asgari Pages 61-77
    The purpose of the current research is to explain the requirements and effective implementation factors in curriculum mapping for teachers, which has been done using the qualitative research approach and the synthesis method. The words curriculum mapping; curriculum maps has been 150 documents were extracted from the initial search of sources and after screening 65 cases were selected according to the two criteria of "quality" and "authenticity". The most important databases in domestic articles are Iran Publications Information Bank (magiran) and Comprehensive Database of Human Sciences and Research Institute of Information Science and Technology of Iran (Irandoc) and in foreign sites are Springer, ProQuest, Scopus and Google Scholar search engine. The data was collected using Marsh's seven-step synthesis research model. Collecting and recording information was done by a form designed by researchers and open and axial coding was done using ATLAS.ti software. Finally, it was evaluated by two independent evaluators. From the formula of Cohen's kappa coefficient, the agreement between raters is 0/78 Obtained. Six dimensions were identified: 1- Effective leadership, 2- User training, 3- Mapping cycle, 4- Mapping process, 5- Mapping tools, 6- Monitoring. Three dimensions of effective leadership, user training and supervision have been researched more than other components
    Keywords: Curriculum Mapping, Synthesis research, teachers
  • Saidkarm Nourinfar *, MohamadReza Emam Jomea, Fharedh Himidy, Alireza Assareh Pages 78-94

    The purpose of this research is to "examine the knowledge of educators about the developmental-educational characteristics of preschool children in Iran". The approach of this research is qualitative and phenomenological. , Ilam and Kermanshah were selected purposefully. The data collection tool included a semi-structured interview, which the researcher used to measure the knowledge of preschool teachers about children's developmental-educational characteristics. The validity of the intended tool was determined in two ways, "form and content" using the opinion of educational experts in the field of preschool children's education and psychology experts. In this section, the reliability method of agreement between two coders was used to check the reliability of the interviews. The findings of the research showed that the teachers' knowledge of the ratio of educational-developmental characteristics in the components of emotional-social, mental-cognitive, language-speech, creativity and innovation is weak and the level of knowledge of the teachers with the educational needs and characteristics of children's religious-moral development is within It was desirable

    Keywords: Preschool Teachers, developmental-educational characteristics, preschool period, Preschool Children
  • Nasrin Karimizadeh *, Kourosh Fathi Vajargah, Mahboubeh Arefi, Alireza Sadeghi Pages 95-112
    The present study is qualitative research aimed at identifying and understanding the lived experiences of Afghan students from interactions and communication within the school in high school, which has been done using phenomenological method. Sampling method in this research is purposeful sampling method which is mostly used in phenomenological studies. For this purpose, the data were obtained through semi-structured interviews with 12 Afghan students who were studying in junior high schools in District 7 of Tehran in the academic year 1399-1499. In this way, 10 people were interviewed and nothing new was found in the tenth interview, but to be sure, the researcher continued the interview until the twelfth person to ensure saturation. Other tools such as journalism, field observation and note-taking were also used and the findings were analyzed by Van Manen method analysis. Research questions were designed about the relationship and interaction of Afghan students with their classmates and teachers, and the researcher sought to identify and understand what is going on in the interactions between Afghan students with their peers and teachers. After analyzing the interviews, facts such as humiliation of Afghan students, discriminatory behavior of some teachers towards Afghan students, self-censorship, existence of divisions among students, being marginalized, being considered secondary, not being seen and forced silence in Achieved among Afghan students. To examine the validity and reliability of the research, the method of expert review, data consensus means the use of multiple data sources and methodological consensus means the use of two or more methods in this research has been used.
    Keywords: education, Lived experience, interaction, communication
  • Marzban Adibmanesh *, Ali Hemmati, Mehdi Namdari Pages 113-130
    The present study was conducted with the aim of pathologizing the current status of the teacher-researcher program (research in practice) and providing solutions to strengthen and expand it in the Iranian education system. The type of research is qualitative and phenomenological design has been used and semi-structured interview tools were used to collect data, so that research questions were answered through interviews with information groups. The face and content validity of the interview was reviewed and finally confirmed by several experts in the field of action research. To determine the "reliability of data", two criteria used by qualitative study experts were used, including: reliability and acceptability. The statistical population included all research teachers, principals and research experts of Kermanshah province, from which 30 people from all three groups were selected by purposive sampling. The results showed that the most important obstacles to the implementation of the teacher-researcher program were: cultural, managerial and administrative barriers, dissemination and application, motivation, implementation and content, and in the presentation of solutions, the results showed that Awareness-raising, motivational incentives and content improvement are effective in strengthening and expanding the teacher-researcher program in the education system.
    Keywords: pathology, teacher-researcher program, education system
  • Zeinab Fazeli, Masoomeh Jalilian, Zahra Rahimi * Pages 131-144
    The purpose of this study is the content analysis of the science book in grade 6 to evaluate the success rate of this book in dealing with the context-oriented approach as well as the extent of its implementation from the viewpoint of the teachers in this grade. In the first part, Shannon's entropy content analysis was used to analyze the science book for the 6th grade in the academic year 2022-2023 with the help of a checklist. The statistical population of the second part includes teachers who were teaching in the 6th grade in the 6th and 18th districts of Tehran in the academic year 2022-2023. Calculating the sample size by using the Krejcie-Morgan sampling table, 103 people were estimated. A questionnaire was used to collect data. According to the findings, the coefficient of the importance of components research-oriented, collaborative learning, and the theory-practice connection is more; and problem-oriented and application are less than others. In addition, except for the theory-practice connection and application, other components are taken into consideration by teachers during training.
    Keywords: context-oriented approach, science textbook, elementary school
  • Naser Shirkavand, Hossein Moameni Mahmuee *, Hossein Sahebdel, Asado Llah Zangoei Pages 145-160

    The purpose of this research is to design and validate the competency-based curriculum model for the counseling and guidance undergraduate course of Farhangian University. The approach of the current research is qualitative and theoretical research. The statistical population of the research included professors and experts, using the snowball sampling method, 12 professors were selected as a statistical sample. To collect information from a semi-structured interview. Data analysis was done using the coding method and through Max Kyuda software. In order to check the reliability of the data, Guba and Lincoln (1980) criteria and methods such as Eisner's expertise and criticism were used. In this research, 5 themes, 11 main categories and 33 sub-categories were identified, which themes include goals, which include 2 categories of subjective and objective goals and 4 sub-categories. The content of the categories of educational materials and resources included 2 categories of educational space and educational resources and 4 sub-categories, the content of educational strategies included 2 categories of educational strategies and teaching strategies and 5 sub-categories, the content of evaluation included 2 general and partial evaluation categories and 4 sub-categories. According to the identified components, the proposed model can be taken into consideration in order to improve the competence of undergraduate counseling and guidance students of Farhangian University.

    Keywords: Curriculum, competence, field of counseling, guidance, Farhangian University
  • Mehdi Mohammadi, Reza Naseri Jahromi *, Solmaz Khademi, Sedigheh Shadi, Hadis Mozahebiyan, Shirin Khazaki Pages 161-171

    The basis of the activity of any educational institution is its curriculum, which provides the necessary background for improving knowledge and acquiring skills. Curriculum viability is the current state of a curriculum that is determined based on the degree of compliance with quality standards. Therefore, the main purpose of this research was to design a model of curriculum viability in the higher education system. This qualitative research was carried out using the seven-step method of Sandlowski and Barroso. The meta-synthesis team consisted of three lesson planning specialists and one person who was proficient in meta-synthesis research. At first, 44 sources were extracted, and by using the screening pattern and removing unrelated titles, unrelated abstracts, and then unrelated texts, 24 related research sources became the basis of the analysis finally. The result of which was the extraction of a model consisting of five basic themes as: educational standards (adherence to the approved curriculum), educational obstacles (transfer of educational concepts), educational consequences (changes in students' knowledge, skills and attitudes), educational leadership (teaching-learning process management) and quality of education (students' individual growth and development). The validity of the data was confirmed by using the three techniques of reliability, transferability and alignment of data and trust in data by carefully directing the flow of information collection and alignment of researchers. In general, the findings of this article showed that practical and effective educational content and a capable teacher led to the viability of the higher education curriculum.

    Keywords: Higher Education, Curriculum, viable
  • Ahmad Malekipour* Pages 172-188

    The objective of this research is to Designing the entrepreneurship and career Curriculum Based on successful operational projects. The research is qualitative and Stuart Mill Comparative Methodology. Field of Study is Entrepreneurship education program in Secondary level of advanced countries. The examined sample is three entrepreneurship and career education programs Included: JA It's My Future (USA), Me & My City (Finland) and JA It's My Business (Sweden). The sampling method is purposeful with standard technique. Analysis method Stuart Mill Comparative approach.  The results reveal a Designing the entrepreneurship and career Curriculum in the elements of goals, content, teaching-learning opportunities, teaching strategies, evaluation and learning outcomes. Therefore, this curriculum is suggested to educational policymakers for entrepreneurship and career education

    Keywords: Curriculum Design, Entrepreneurship Education, career education